|
|||||||||||||||||||
|
|||||||||||||||||||
Jaktlaget i Storstillia er, i elgjaktmålestokk, ungt av år og sinn. Uansett begynner vi å få en del år sammen, lell. Jeg skal her tillate meg å komme med en helt upretensiøs og subjektiv beskrivelse av de forskjellige medlemmene. Alt som her er skrevet må jaktlagets medlemmer selv stå ansvarlig for, da det kun er gjengivelser av fakta fra ting de har latt meg oppleve sammen med dem. Vi skal ta det i kronologisk rekkefølge ut fra når de ble innlemmet i det gode selskap. Tar også med noen ord om de uttredede, da de kan være vel verdt en omtale, de også. Ikke minst, så skal jeg ta meg sammen og få laget en skikkelig omtale av gamlekara. De som fikk meg til å begynne med denne galskapen. Hederskarer og gode forbilder for en ung mann plaget med lidelsen "jaktidioti". Bildet over viser forresten venstre gevirfjøl av oksen jaktlederen skjøt i 1983. I skrivende stund har faktisk jaktlaget skutt elg med 9 forskjellige kalibre siden jeg begynte i 1979. Vi får se om det ikke er mulig å få dette tosifret etter hvert. Det er ikke så vanlig på disse trakter, i alle fall, så jeg skal ta en kjapp oppsummering. Gamlekara: 6,5x55 - .308W - .30-06 Andre kalibre har vi vel heller ikke for tida, men det skulle jo vært moro å skyte elg med 9,3x74R eller kanskje en .375 H&H. Jaktlederen, lagets mest undervurderte deltaker (å skulle dom vøri uten mei?) trenger vel egentlig ingen nærmere beskrivelse, men jeg skal gi noen korte vurderinger. Høy (mer enn 1 meter) - slank (under 100 kilo) - mørk (var) - bart (rester) - fantastiske grå elghunder - den eneste som ikke snorker (har i alle fall aldri hørt jeg har gjort det), ligger derfor i egen bu - lengst erfaring (fra -79 og helt sant) og skutt flest elger (og foreløpig 2-to villsvin) og har dårligst knær (klager mest på knærne).
Det er ikke godt å si, men kan det tyde på at elgjakta får konkurranse etter hvert. Villere og villere fjellelg som samtidig er færre og færre individer. Blir liksom ikke det samma for bikkjejegeren lengre. 30 år på samme terreng er kanskje på tur til å bli nok, også? Svenskejakt på bjørn med elghundene og dåhjort og gris med fauvene er kanskje framtiden. Tja, den som lever får se. Uansett, det er vel snart på tide at noen tar over ansvaret for den gamle gubben. Jaktlederansvar i 20 år, det tynger (det er bare å se på magan)!!
Han sTore kom med i -91 og har tråkka sine utrolig lange skritt med enda mer utrolig lange føtter opp og ned i Storstillia mange ganger nå. Måtte få spesialbygd seng så han skulle slippe å gå/sitte med krummet rygg langt utover dagen. Tar tid, må vite, å rette opp en krokete kønnstaur. Er ellers kjent for å ha problemer med avstandsbedømmelsen ;-) Ønsket seg så inderlig en skikkelig okse og fikk det til slutt. Da ga'n seg ikke så lett, så året etter skjøt han nok et fint eksemplar av arten. Ikke mange som greier å sitte så stille så lenge, gjerne sammenhengende i flerfoldige timer.
Huskes kanskje aller best for et par kommentarer: Fra skogen da han hadde skutt en elg etter uendelig lang sikteperiode (ca. 1 time) på 10 meters avstand i tett fjellbjørk. Da knitret det i jaktradioen: "De æ nå detti som æ æljjakt, da!" Om'n ikke huska å blunke på den tia, så grodde vel kontaktlinsene fast. og I hytta om at:" Je æ itte trøtt je" mens hodet hoppa og nikka som på en hakkespett. Da endelig dama vart med opp på helgebesøk i jakta sovna'n rett etter middag. Slikt kan gi uante traumer. For Hans Tore og Astrid har det medført bryllup og arveprinsesser. Vi iler til med informasjon at den førstefødte IKKE er født ni måneder etter besøkskvelden i elgjakta.
Knut starta i -94. Kun kalt OL-året, lokalt. Kræmmer i sjel og sinn og utrolig glad i hestehaler. Sitter hver uke timevis og bare kikker om dom kneiser med stjerten og byr opp til dans. Største dansen ble det vel på Jarlsberg Travbane da gromjinta, Lindy Tibur, vant Ulf Thoresens minneløp. Har likevel tid til elgjakt det meste av oktober. Har forresten ei gromjinte tel, og hun skulle også bli elgjeger. At du tør, Knut, med alle de "gamle grisene" på laget.
Første høsten skjøt'n 3 elger i los, og vart bortskjemt. Siden har'n tviholdt på uvanen og legger titt og jamt hundenes hjerte for sine føtter. Jaktlaget også forresten, med sin oppofrende innsats ved kjøkkenbenken (veien til mannens hjerte går, som alle vet, gjennom magen). Hadde Knut tenkt over akkurat det hadde vi nok fått havregrøt tre ganger om dagen. De mest velsmakende røkte pølser tryller han fram fra svartpanna over propanvarmen. Og ikke å forglemme alt det svidde flesket han har dytta innpå våre tallerkner. Vi legger faktisk på oss noen kilo i løpet av jakta.
Uforglemmelige minner: Eller da han (Burmann, det også) busta så elghåra kila nederst på lungespissen. Så mandige hostekuler er ikke hørt i Åstdalen siden 40- og 50-åras store fester på Kvarstdsetersaga!
Sammen må vi nesten, Knut og jeg, betraktes som eksperter på å kjøre fram elg i oktobermørket. Ingenting kan vel være svartere enn oktobernatta på barmark? Med elgtrekk på hue i bekken og opp ned i tuet myr hadde vi vårt svare strev. Klokka ble mer enn sent og enda mer før vi var ferdig med å flå. Aldri har vel dotsupen smakt bedre enn da vi kom til hytta den natta. Jon, ettervekst som heller ikke akkurat er på vei inn i "gymnasalder'n". Om det er fordi resten av jaktlaget ikke er fornøyd med bikkjene mine, så . . . . . Ja ikke vet jeg, men Jon har gråhunder. Søstera til Menja bl.a. så det bør borge for kvalitet ;-) Skal til og med få audiens i annekset til jaktleder'n. Håper han er husrein, hvis ikke så blir det nok vedskjulet. Er forresten reine Prøysengfigur'n, med småbruk oppi Åsmark'n dær kjærringa er hest. Har dessuten fønni henne oppi Snåsa der han nok blei litt lengi, for dialekta er ikke reint Ringsakmål, Prøysenfigur eller ei.
Har jakta elg i de trønderske skoger helt siden Anne satte sine lange negler i ryggen på'n første gangen, så erfaring har'n, selv om det ikke er fra Ringsakers jaktmarker. Det er kanskje likeverdig, okke som? Påstår også at'n har skøti ælj så vi itte treng å kåmmå og hjelpe'n med å ta ut maga'n.
Har børse ta rette slaget også. HVA 1900 i .35 Whelen. Det er nok første børsa i Pihl i det kaliberet, og i 2009 fikk vi til og med høre det smalt fra tuten på a. Ei kvige måtte bøte med livet og Jon debuterte som elgskytter i Ringsakers skoger. Gjestejegerne Göran, fra den Värmländske Gläsbygden. Flittig gjest i lokalmiljøet en periode. Kom da noe godt ut av kjærlighetas viderverdigheter, for Göran fikk seg i alle fall Fauve. Han ble etter hvert en regelmessig gjest på Sænnbakken etter å ha blitt plassert her første kvelden i Norge, da damebekjentskapet hadde andre planer for kvelden (og sliktno besøkte du flere ganger?!!). Vi kom vel ikke så ille ut av det, og han også har vært innom som gjestejeger i æljjakta. At vi er et gjestmildt jaktlag forteller vel understående bilde alt om. Han skulle nok gjerne kommet igjen oftere, Göran, for å vise "Nårrmännen" hvordan det skal gjøres. Vi for vår del ønsker velkommen! Håkan, ÖstGötajeger med minner om vilttette hjemmeområder som vi nordmenn bare kan drømme om. Så fikk jeg altså "lurt" han over grensa for å forsøke seg på fåtallige spinnville norske fjellelger. Det blir spennende å se hvordan han lykkes. Man må håpe på det beste, da det alltid er hyggelig å kunne gi gjestene noen positive opplevelser. Vi kan ikke by på verken då eller gris, men det er fortsatt bjørner igjen på lisensen. Så om du har tur, Håkan, så er det muligheter for nytt vilt på statistikken.
Så over til de som har gitt seg "Bygutten" Trond, "bygutt" (født i Mæssenli'n) på gjestevisitt i Ringsakers fjellverden. Eldstemann, var i flere år siste ettervekst i jaktlaget. Den som venter på no godt, venter ikke forgjeves, Trond! Begynte i -99 og blir nok med "så lenge beina kan gå". Like blid nesten støtt, men aller blidest når elgen er død. Hvilken elgjeger er forresten ikke det? Må spørre kjærringa om lov til å låne bilen hvert år. Sjøl har'n så fin bil at'n ikke vil risikere å måtte frakte blodete bikkjer og jegere med gørr på i'n. Har grombørse med to rør, som'n itte tør å bruke å. Hmmm, å slikt ska'n jakte sammen med?
Synes at å skyte bittesmå danske rådyr er nesten like spennende som diger Ringsakælj. Nå ha'n skøti æljen med danskebørse å.
Vårt (tidligere) feminine innslag ! Monica, datter av Knut den modige. 16 år ung (da hun debuterte med børse i skogen) og vakker (åssen kan du ha fått det til, Knut?). Påstår hardnakket at hun ikke er så ung lengre, og det er vel sant. Gammel derimot, er det lenge til hun blir. Dessuten første kvinnelige elgjeger i Pihl på manns minne, og litt til (for manns minne er ikke langt). Har vært med og sittet på post i mange år og er endelig gammel nok til de første alvorlige prøvelser. Sitter like stille og sier like lite på post som Hans Tore. Snorker og fiser dessuten ikke i hytta. Et sjeldent positivt tilskudd. Har fått mange spørsmål fra sine jamngamle venner om hvorfor i helv... akkurat elgjakt langt til fjells. Åsså sammen med slike gamle gubber, da gitt. Det MÅ da bli kjedelig. For vår del bør vel svaret være tvetydig. "Jammen dom sier så mye rart". Kanskje vi må ta oss sammen litt snart.
Monica fant dessverre ut at det var andre ting i livet som var mer attraktivt, så nå steller'a med kjæresten i hele oktober mens vi gamlekara sitter slukøret igjen i hytta. Ja - ja, det er som de eldre alltid har sagt: "Ungdommen nå til dags!" Abdisør'n!
Jans store hobby har vært å reise rundt i verden for å se hvor lenge han kunne henge i fjellsiden før han datt ned. Foreløpig har'n ikke greid i finne svaret på det. Det kunne egentlig fortelles mange artige historier etter Jan. Beviset på at originaler ennå finns i det norske samfunnet. Vet dessuten ikke hva matrester er. Når alle vi andre hadde spist det vi orket og vanligvis litt mer, tok Jan resten. Lettvint, for da slapp vi å ha ekstra sett med kasseroller og boller til rester.
Han synes bl.a. at den tøffeste måten å sjarmere damer på er å vise dem jakthytta ei helg i oktober. Foreløpig har'n ikke kommet med den samme to år på rad. Higlights i så måte er: Da'n kom med kirurgen syntes vi vel endelig at han hadde gjort et varp, ikke minst da hun etter diverse kirurgiske inngrep fortalte oss hvor frisk elgen i fjellet var. Dessuten skjønte hun jo hvor dårlig kniven til Jan var og spanderte ny til jul. Måtte han seg finne flere slike damer, kniver som brukes til å hogge i fjell varer som kjent heller ikke evig. Abdiserte etter jakta 2006, men vil ikke bli forundra om han dukker opp på snarvisitt en kveld i elgjakta med dame på slep for å ta seg av'n etter å ha smakt på våre medbrakte forfriskninger. Vælkømmin ska du vara! |
|||||||||||||||||||